Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Üzenet

Ha észrevétele van, vagy csak érdeklődik, küldjön egy e-mailt nekünk!

captcha

Kérem írja be a mezőben látható karaktereket!

Léghűtés és -fűtés

A léghűtő-berendezés az adott helyiség levegőjénél alacsonyabb hőmérsékletű levegőt szállít az épületbe. Ennek a megoldásnak különösen a nagy ablakfelületekkel megépített házak esetében van jelentősége, amelyek a napenergiát passzívan hasznosítják. Termek és egyes ipari létesítmények hőmérsékletének csökkentésére szintén gyakran használják a léghűtést.

A léghűtő-berendezések egyike, a felületi léghűtő a levegő hőmérsékletét a hűtőegység belsejében lévő hűtőfolyadék áramoltatásával csökkenti. A nedves léghűtőben a levegő közvetlenül érintkezik a hideg vízzel vagy más hűtőanyaggal. Az előbbi két megoldást ötvözik a kombinált léghűtők.

A gazdaságos, gyorsan üzembe helyezhető és számos egyéb kedvező tulajdonságú légfűtő szerkezeteket lakásokban, házakban (pl. a hűtésre is képes fan-coil berendezéseket), és ipari létesítményekben, nagyméretű intézményekben egyaránt használják. Ezekben a hőt a felmelegített levegő közvetítésével juttatjuk az épület helyiségeibe. A felszálló meleg levegő önmagában is előidéz bizonyos légkeveredést (gravitációs légfűtés), de a légfűtést segíthetjük ventilátor közbeiktatásával is. Mindkét megoldás esetében – ám eltérő méretben – legtöbbször ki kell építeni a levegő továbbítására szolgáló légcsatornákat az egyes helyiségekhez. Így még a padlófűtés is megoldható légfűtéssel. Természetesen a légfűtés esetében gondoskodni kell arról, hogy minél kevesebb energia vesszen el, ezért megfontolandó a hővisszanyerő beépítése.