Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Üzenet

Ha észrevétele van, vagy csak érdeklődik, küldjön egy e-mailt nekünk!

captcha

Kérem írja be a mezőben látható karaktereket!

Biomassza-tüzelés

A tűzifa, a faapríték és a fabrikett jelenti elsősorban a biomassza-fűtés fő tüzelőanyagait. Ám a szalma vagy az energiafű, sőt egyes gabonamagok is felhasználhatók az erre alkalmas berendezésekben, megfelelő módon keverve más fűtőanyagokkal, például szénnel. A legkedvezőbb áru tüzelőanyagnak az olajos pelletek számítanak: például a repcéből vagy a napraforgóból készült fűtőanyag. Közös jellemzőjük, hogy alacsony a nedvességtartalmuk és magas a fűtőértékük.

A tűzifa kizárólag alaposan kiszárítva alkalmas fűtésre, mert a magas nedvességtartalom elpárologtatása miatt óriási mennyiségű energia veszik kárba. A frissen vágott fa fűtőértéke fele a jól kiszárított nyersanyagénak, nem beszélve az erős korom- és károsanyag-kibocsátásról.

A száraz tűzifa leghatékonyabban a faelgázosító kazánokban hasznosítható. Ezekben a levegőellátást, a vízhőmérsékletet automatizmusok irányítják, a fa égése jól szabályozott. A berendezések első ütemben a fát kevés levegő jelenlétében, lassan, fokozatosan égetik el, míg a második szakaszban a sok éghető gázt tartalmazó füstgázokat égetik el. Ez a módszer kis környezetszennyezéssel 89%-os hatásfokot ér el, a hagyományos kazánhoz képest feleakkora fafelhasználással.

A kisebb ágakból, vékonyabb vagy vastagabb fákból készülő faapríték készítésekor 50%-os nedvességtartalmú, ezért szárítani kell. A felhalmozott anyagban zajló lassú égéstől felmelegedő anyagot többször forgatva csökken egy idő múlva a víztartalom. Az aprított, mesterséges alkotórészektől mentes fa tulajdonságai nagyon függnek az alapanyagtól, az aprítás módszerétől és más tényezőktől, azért több minőségi kategóriába sorolják. Ezt figyelembe véve érdemes a megfelelő tüzelőberendezésbe tölteni, vagy keverni más fűtőanyagokkal, amire viszont igen alkalmas. A faapríték felhasználását, tárolását jelentősen befolyásolja különlegesen nagy térfogata, és hogy gyorsabban fogy a szokásos fűtőanyagoknál.

A fabrikett négy centiméternél vastagabb, általában hengeres vagy téglatest alakú, szárított fűrészporból, esetenként szalmából vagy olajos magvakból préselt termék, ami egyaránt alkalmas a faelgázosító kazánban, a kandallóban, cserépkályhában és a vegyes tüzelésű kazánokban történő elégetésre. Nedvességtartalma kevesebb tíz százaléknál, elégetésekor egy-két százaléknyi hamu keletkezik. Környezeti szempontból is kedvező: nem kormoz, füstgázának kedvező az összetétele. Ugyancsak alkalmas például a szénnel történő együttégetésre.