Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Üzenet

Ha észrevétele van, vagy csak érdeklődik, küldjön egy e-mailt nekünk!

captcha

Kérem írja be a mezőben látható karaktereket!

Lüftungsanlagen

A lakások, intézmények szakszerű szellőztetése manapság jóval nagyobb jelentőségű, mint akár egy-két évtizede. A rendeletekkel is ösztönzött energiatakarékosság miatt az új épületek légtömör, vagyis levegőt át nem eresztő nyílászárókkal készülnek. A hagyományos szellőztetés, vagyis az ajtók és ablakok egyszerű kinyitása jelentős hőveszteséget okoz – akár a fűtési energia fele is távozhat a nyílászárókon át.

Egyúttal a páratartalom 30–65%-os, penészedéssel még nem veszélyeztető szinten tartása is nagyon lényeges szempont. A helyes szellőztetés kialakításához mindezek mellett az igénybe vett szellőző-berendezések saját energiafelhasználását is figyelembe kell vennünk, ami befolyásolja az adott ingatlan energiahatékonyságát.

A szellőzés egyik módja a levegő természetes beszivárgása, avagy a filtráció (elsősorban régi építésű épületeknél), illetve az időszakosan használt ventilátorok alkalmazása. Az energiafelhasználást nem igénylő gravitációs szellőzés során a friss levegő a nyílászárókon keresztül áramlik be a helyiségekbe, míg az elhasznált levegő egy szellőzőkürtőn keresztül távozik.

Beszélhetünk még folyamatos gépi szellőztetésről, amelynek egyik változata a páraszabályozott rendszer, illetve a folyamatos, gépi légellátásról, amelyhez hővisszanyerőt tartalmazó légelvezetés tartozik. Kutatási eredmények szerint a páraszabályozott rendszer esetében a legkisebb a negatív környezeti hatás és egyben az épület energiahatékonysága is növekedett.