Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Üzenet

Ha észrevétele van, vagy csak érdeklődik, küldjön egy e-mailt nekünk!

captcha

Kérem írja be a mezőben látható karaktereket!

Klima und Lüftungsanlage

Az épületek levegőtisztaságának, hőmérsékletének és páratartalmának szabályozását – vagyis a komfortos emberi környezet kialakítását – célul kitűző szellőzés- és klímatechnika a 19. század végén alakult ki, és azóta folyamatosan fejlődik. Az épületgépészetnek ez a területe lapvetően a levegő kezelésével (természetes szellőzés, légkezelő eszközök), és az ipari légtechnikával foglalkozik.

A természetes szellőzés lényegében a levegő cseréjét jelenti például ablakokon, szellőzőaknákon át – az adott épület funkcióihoz igazítva. (Például különösen fontos a lakásban, házban működő gázkazánok természetes szellőzés révén történő levegőellátása, a lakásba esetlegesen visszaáramló füstgázok mérgező hatása miatt.)

Az elszívást vagy befúvást végző szellőző-berendezések már ventilátor segítségével avatkoznak be a levegő áramlásába. Ugyancsak mesterséges eszközök szükségesek a levegő hűtéséhez vagy fűtéséhez, a légnedvesítéshez vagy -szárításhoz.

A légkondicionálásra és ipari célokra egyformán használható klímaberendezések a helyiségek levegőjének hőmérsékletét és páratartalmát szabályozzák az általunk meghatározott határok között, vagyis hűtésre, fűtésre, légnedvesítésre és -szárításra, illetve szellőztetésre egyaránt képesek. Ezek lehetnek levegős és levegő-víz típusú klímák, kis hőszivattyús, illetve kombinált klímaberendezések.