Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Üzenet

Ha észrevétele van, vagy csak érdeklődik, küldjön egy e-mailt nekünk!

captcha

Kérem írja be a mezőben látható karaktereket!

Erneuerbare Energien

A megújuló energiaforrás kifejezést olyan, energia kinyerésére alkalmas környezeti tényezőkre alkalmazzuk, amelyek lényegében korlátlanul állnak a rendelkezésünkre. Ezek közül elsősorban a napenergia, a biomassza, a földhő, illetve a Föld mélyéből származó geotermikus energia alkalmas arra, hogy – összetett fűtési rendszerek részeként ­– családi házak, intézmények és cégközpontok energia- és melegvíz-ellátását részben vagy egészben megoldja.

A fürdőszobában vagy a konyhában fölhasznált, úgynevezett használati melegvíz-szükséglet akár 70%-a megtakarítható napkollektor alkalmazásával. A fűtési rendszerekben alkalmazott tároló berendezések segítségével a fűtési energia majd felét biztosíthatjuk a nap melegével.

Szintén a komplex rendszerek kiegészítő energiaforrását adja a Föld magjából eredő geotermikus energia. Magyarország, mivel területe alatt elhelyezkedő zóna a világ második legnagyobb földhőforrását jelenti, különlegesen alkalmas annak alkalmazására. A geotermikus energiát különféle hőszivattyúk közreműködésével foghatja munkára saját háztartásában.

A növényi biomassza fűtésre hasznosítható részét, a 3–25 mm átmérőjű pelletet vagy a legalább 50 mm-es darabokból álló biobrikettet az ipari fa megmunkálása során keletkező hulladékból tömörítik. Mindkettő a barnaszénhez hasonló fűtőértékű, ám annál lényegesen kevesebb hamut termelő fűtőanyag.