Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Üzenet

Ha észrevétele van, vagy csak érdeklődik, küldjön egy e-mailt nekünk!

captcha

Kérem írja be a mezőben látható karaktereket!

Ventilátorok

A levegő és más gázok továbbítására szolgáló ventilátorok éppen olyan sokfélék, mint amilyen sokrétűen alkalmazhatók az épületgépészeti rendszerekben. Értelemszerűen elsősorban a légtechnikai eszközökben (klímák és szellőző-berendezések, légfűtők és -hűtők) használják ezeket.

Szerepük van a fűtéstechnikában is, ahol például a faelgázosító kazánok levegőjének automatikus adagolásában, a füstgázok elvezetésében játszanak szerepet. Ugyancsak részei a fan-coil berendezéseknek, amiket másként ventilátoros radiátoroknak is hívnak.

Egyik fő típusuk az axiális ventilátor, amely a tengelye irányából érkező levegőt ugyancsak a tengely irányában továbbítja. Ilyenek például a keringtető vagy propelleres ventilátorok, a fali- és az ablakventilátorok. Ezek a típusok viszonylag kis nyomást állítanak elő, és elsősorban közvetlenül, vagy egy rövid csövön keresztül a szabadba továbbítják a levegőt.

Másik fő csoportjuk a lényegesen nagyobb nyomást előállító radiális vagy centrifugális ventilátorok, amelyek a levegőt sugárirányban, vagyis a tengelyükre merőlegesen továbbítják. Ezeket hosszabb csőrendszerekben is alkalmazhatjuk, megoldható velük például a levegő központi elszívása (tetőventilátor). A nagyobb nyomást és elszívást igénylő helyiségekben hasznosítják a kevert légáramú ventilátorokat.

Az egyes feladatokhoz szükséges ventilátor kiválasztásához számos szempontot figyelembe kell venni: ebben nyugodtan támaszkodhat ránk!