Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Üzenet

Ha észrevétele van, vagy csak érdeklődik, küldjön egy e-mailt nekünk!

captcha

Kérem írja be a mezőben látható karaktereket!

Sonnenkollektoren

A Nap hője gyakorlatilag ingyenes és korlátlan mennyiségben rendelkezésünkre álló, környezetbarát energiaforrást jelent számunkra. Ennek kihasználására alkották meg a napkollektorokat, amelyeket használati meleg víz előállítására, illetve fűtésrásegítésre (a fűtésrendszerek kiegészítő energiaellátására) hasznosíthatunk. Magyarországon évi kétezer óránál többet süt a nap, és ha a felhőzeten átszűrődő hőenergiával is számolunk, közel háromszáz napon át állíthatunk elő így meleg vizet.

Ma már közismertnek számítanak a síkkollektorok, amelyek a legrégebbi, és egyben kevésbé hatékony módját jelentik a napenergia alkalmazásának, részben azért, mert használat közben fölmelegednek. A vákuumos síkkollektorok hozzávetőlegesen háromszor jobb hatásfokúak elődeiknél.

Ám időközben megjelentek az ezeknél is fejlettebb, a legelsőkhöz képest tizenötszörös energiatermelő képességű, egyben komoly energia-megtakarítást lehetővé tévő U-vákuumcsöves napkollektorok. Ezek – a beléjük épített, úgynevezett CPC-tükör révén – a napsugárzást a lehető legnagyobb mértékben hasznosítják a ma megvásárolható modellek közül, még felhős időben is. Az ilyen eszközöket egy melegvíztárolón keresztül közvetlenül a fűtési rendszerbe kapcsolják be.

A napkollektorok önmagukban kevésbé eredményesen használhatók energiatermelésre, viszont ha egy összetett rendszer részeiként használjuk ki adottságaikat, lényegesen csökkenthetik fűtési költségeinket.