Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Üzenet

Ha észrevétele van, vagy csak érdeklődik, küldjön egy e-mailt nekünk!

captcha

Kérem írja be a mezőben látható karaktereket!

Heizen mit Pellets

A famegmunkálás során keletkező fahulladékból vagy növényi rostokból préselt, hengeres alakú anyag a néhány évtizede alkalmazott pellet. Felhasználása környezetbarát megoldás, hiszen korábban szemétbe dobott, természetes összetevőket tartalmazó fűtőanyagról van szó, ami mindössze 10%-os víztartalma és könnyű elgázosíthatósága miatt igen jó, mintegy 90%-os hatásfokú fűtést tesz lehetővé.

A pellettel táplált különleges kazánhoz nagy befogadóképességű, akár egy távolabbi helyiségben elhelyezett tartály tartozik, amiből a szinte folyadékként viselkedő, kis szemcséjű anyagot automatikusan vezetik a 800–1000 °C-os lángot előállító égőfejhez. Egy köbméternyi pellet egy 35 kW-os kazánban körülbelül négyheti fűtésre elegendő. Egy köbméternyi anyagból mindössze egykilónyi salak keletkezik, ezért a pelletkazán hamutálcáját csak többhetente kell tisztítani.

Az előbbiek miatt a pellettüzelés összemérhető a földgázzal a hatásfok és a környezetkímélő füstgáz-kibocsátás vonatkozásában, és hasonlóan kényelmes: igen kismértékben kell odafigyelni a rendszer működésére. Új építésű házaknál a kétféle rendszer telepítése megközelítőleg azonos költséget jelent, viszont a pelletfűtés némileg olcsóbb.

Nem elhanyagolandó előny, hogy a pelletkazánhoz melegvíztároló tartályt szükséges beépíteni, ami egy alkalmas hőcserélővel további költség nélkül állítható elő használati meleg víz. A rendszer alkalmas a napkollektorral történő összekapcsolásra is. Ha pedig a kazánba a napenergiával előmelegített víz érkezik, csökken a pelletfelhasználás.